BETAAL VOOR JE PLASTIC TAS!

ingevoerd op 30-12-2015

BETAAL VOOR JE PLASTIC TAS!

Per 1 januari 2016 geldt in Nederland het verbod op de gratis plastic tas. Wij mogen dan geen gratis plastic tas meer meegeven.

Op www.rijksoverheid.nl/plastictas-ondernemers vindt u meer gedetailleerde informatie over deze regeling.

 

Waarom is er een verbod op het weggeven van een gratis plastic tas

We gebruiken samen zo’n 3 miljard tassen per jaar, gemiddeld 170 tassen per persoon. Deze verdwijnen vaak in de afvalbak, op straat of in zee. Als plastic in de natuur komt, is dit slecht voor mens en dier. De Nederlandse overheid wil zwerfafval voorkomen en verspilling van onze grondstoffen tegengaan. Dat doet de overheid door in te zetten op minder gebruik van plastic tassen en stimuleren van het hergebruik en recyclen. Het verbod op gratis plastic tassen past hierbij.

In veel winkels betalen klanten al voor een plastic tas. Per 1 januari 2016 is dit in alle winkels verplicht. Een verbod in combinatie met de vraag van de verkoper ‘mag het zo mee’, zorgt dat 75% minder plastic tassen de winkel verlaten. Dit blijkt uit eerdere testen en uit vergelijkbare wetgeving in andere landen. Consumenten nemen dan veel vaker een eigen tas mee in plaats van dat zij betalen voor een plastic tas.

TASJES TASJES